Despre securitate pe Facebook

Photocredit : Wiki Commons     Într-o frenezie de împărtășit informații, lumea pare că a uitat care mai este granița între public și privat. Iar această uitare vine la pachet cu importante probleme ce țin de securitatea personală în mediul online. O să încerc să vă expun și explic unele dintre problemele cele mai întânite de securitate și să încercăm să le rezolvăm împreună.

     Sunt câteva procedee care vă pun la adăpost de atacurile cibernetice (cel puțin de cele de nivel mediu). Vă invit să le parcurgeți cu atenție și să decideți dacă le urmați sau nu:

  • Alegeți o parolă puternică, ce ar necesita resurse importante pentru un soft să o decripteze. O parolă puternică trebuie să cuprindă înșiruiri ilogice de cifre, litere mari, litere mici și caractere alfanumerice. De ex:  2%Amn&orVs23e$a!   este o parolă puternică;
  • Aceleași principii ale alegerii parolei trebuie aplicate și pentru email-ul cu care v-ați creat contul de Facebook. Deasemeni, evitați postarea acelui email pe foarte multe siteuri publice – ideal ar fi să aveți un email dedicat strict pentru crearea de conturi pe siteurile importante, fără să îl faceți public undeva. Cu toată tăria parolei există softuri care, cunoscând emailul, pot decripta, prin încercări repetate, parola. Sunt așa-numitele „brute force cracker”;
  • Instalați programe anti-malware pe computerul dumneavoastră. Chiar dacă vă consumă o mică parte din resurse, pierderea e infimă pe lângă ce poate face un virus, un vierme, un ransomware sau un key-logger. Sunt multe astfel de softuri care pentru varianta gratuită asigură o protecție decentă;
  • Deconecați-vă întotdeauna de pe cont atunci când nu folosiți computerul personal, evitați logarea cu telefonul/tableta/laptop-ul pe rețelele wi-fi publice, fără cheie de securitate. Traficul poate fi filtrat și urmărit de un hacker ce ar putea avea astfel acces a informații importante despre datele dumneavoastră. Să nu neglijați niciodată securitatea datelor personale pe motiv că „ce să-mi facă, nu am conturi în bănci, nu are ce să-mi ia”. Cu o poză de profil se poate face un act de identitate fals, cu numele și data nașterii se poate căuta CNP-ul și adresa prin bazele de date care circulă pe net și așa vă treziți cu credite de care nu ați auzit niciodată. Iar ca să demonstrezi că nu sunt ale tale trebuie timp și, mai ales, bani pentru avocați. Nu e mai simplu să evitați asta aplicând ceva mai multă discreție privind viața personală pe rețelele sociale?!
  • Nu dați click și nu descărcați materiale dacă nu aveți încredere în site-ul sursă. O poză nevinovată poate avea inserat codul unui virus care se descarcă în computerul dumneavoastră odată cu ea. Folosiți suplimente de browser care fac evaluarea linkurilor pe care urmează să le accesați. Astfel, veți ști dinainte de a da click dacă sursa este de încredere sau nu. Cel mai folosit supliment de browser pentru așa ceva este WOT.

    Acestea ar fi noțiunile minime de securitate care ar trebui aplicate de fiecare dintre voi pentru a-și proteja contul de Facebook împotrica atacurilor informatice. Să vedem acum ce putem face să ne protejăm viața privată de atacurile ce ar putea veni prin intermediul Facebook. Ca și la securitatea contului, sunt câțiva pași care trebuie îndepliniți pentru a fi mai siguri.

    Primul pas – editarea audienței. Este foarte importantă editarea acestei audiențe dacă nu sunteți persoană publică și doriți ca ceea ce distribuiți să fie cunoscut doar de cercul dumneavoastră de prieteni. Pentru asta, mergem la iconița de confidențialitate:

2

    Ajunși acolo, selectăm Vezi mai multe setări, care ne va duce la următoarea fereastră:

facebook confidentialitate 2

    La rubrica Cine poate vedea postările tale viitorare,  selectăm Editează,  și va apare următoarea fereastră
facebook confidentialitate

     Acolo, avem de ales între următoarele opțiuni (rețineți-le, pentru că ele sunt valabile și pentru poze):

  • Public – oricine cu acces la internet poate vedea ceea ce postați, indiferent dacă are cont de facebook sau nu;
  • Prieteni – postarea poate fi văzută doar de către prietenii voștri de pe Facebook;
  • Doar eu – poate fi văzută doar de către cel care postează (aceată opțiune este foarte puțin folosită)
  • Personalizat  – aceasta este o opțiune care vă permite să personalizați cu precizie cine poate vedea postarea voastră. Puteți selecta doar anumite persoane sau liste de persoane. Vom vorbi în viitor și despre cum se alcătuiesc listele de persoane.

  Această operațiune e valabilă doar pentru postările viitoare. Pentru a limita audiența postările din trecut, se selectează butonul Limitează postările din trecut, din dreptul rubricii Vrei să limitezi audiența pe care le-ai distribuit pentru prietenii prietenilor sau pentru public?

    Foarte important privind postările/fotografiile:  Evitați să postați informații din care să reiasă că nu sunteți acasă. Dacă țineți neapărat să le arătați prietenilor ce bine ați petrecut în vacanță, faceți-o DUPĂ ce vă întoarceți. Hoții monitorizează rețelele sociale și își culeg sumedenie de informații despre ținte. Astfel, un simplu check-in le poate furniza pontul de care aveau nevoie pentru a vă sparge locuința. Iar pozele cu locuința le pot da informații prețioase despre amplasare, dotări, modelul ușilor, ferestrelor etc. 

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share