Iubiți și câinii vagabonzi?

   Iubiți și câinii vagabonzi?

 

photo credit: Cuteness via photopin (license)

   O întrebare cât o melodie care în ultimul timp se oglindește în sprâncene încruntate.

   Un incident nefericit a dus la o reactualizare, în ochii opiniei publice, a problemei câinilor vagabonzi. Câini care, în ciuda sterilizărilor anunțate și efectuate, devin tot mai mulți pe zi ce trece.

   Problema majoră cu acești câini este că sunt agresivi și atacă oamenii. Pentru că, altfel, oamenii nu ar fi deranjați de prezența lor și ar împărți cu înțelegere habitatul. Nu am auzit pe nimeni în Brașov să se plângă de abundența pisicilor vagaboande. Nu zâmbiți, sunt foarte multe. Dar nu deranjează.

   Cel mai grav cu acești câini este că și-au pierdut calitatea de animal domestic. Ei s-au născut pe stradă, strada este terenul lor de vânătoare. Da, vânătoare, că așa se hrănesc animalele sălbatice, vânând. Aceste patrupede pe care le vedeți pe stradă nu mai sunt câinii, prietenii omului. Sunt niște prădători eficienți, ce își cunosc bine mediul și știu să se organizeze în haite pentru un vânat eficient.

   La agresivitatea lor contribuie și așa-zișii iubitori de animale care nu au habar de psihologia canină. Aceștia hrănesc haitele de câini de obicei la intrarea în blocuri sau în apropierea căilor de acces, că le e lor mai comod. Astfel, câinii consideră acele teritorii spațiul lor de siguranță și orice intrus este considerat concurent la hrana pe care o primesc în acel loc. Să înțelegem, câinii nu atacă din răutate, nici a animalului, nici a omului. Ei vă consideră adversari și concurenți în procurarea hranei, de aceea trebuie să vă elimine, dacă dați semne de slăbiciune. Care sunt țintele lor predilecte? Cei care par mai puțin impunători, care dau semne de slăbiciune, pe care haita îi poate ucide – copiii, femeile, bătrânii. Nu au nimic personal cu voi, e doar vânătoare de supraviețuire, încearcă doar să trăiască!

   Cam asta ar fi problema. Care să fie cauza?

   Cauza principală este iresponsabilitatea deținătorilor de câini. După ce le fată cățeaua, pe care au refuzat să o sterilizeze gratuit, aruncă toți cățelușii în stradă. Astfel s-a ajuns ca în Rîmnic să fie mult mai mulți câini decât atunci când se făceau masive demolări de case, iar câinii din curți erau abandonați pe străzi. Asta, coroborată cu ineficiența serviciului local de ecarisaj a dus la adunarea unor efective de câini care sunt greu de controlat acum.

   Cum să ieșim din impas?

  Să fie soluția cea bună  cea propusă de serviciul de ecarisaj al ADP? Adică, adunați câini de pe stradă, sterilizați, deparazitați și eliberați înapoi? Nu pare a fi o rezolvare pentru că, în cazul cel mai fericit în care nu s-ar mai naște alți câini problema s-ar rezolva gradual, pe parcursul a 10-15 ani. În timpul ăsta, câinii vor continua să agreseze copii, bătrâni, femei.

   Să fie eutanasierea o soluție? Adunăm toți câinii în padocurile ADP și îi omorâm. Am scăpa de ei, nu-i așa? Dar care dintre dumneavoastră își ia acest angajament să îi execute? Că nu putem obliga un om, angajat al ADP sau nu, care iubește animalele să execute o așa faptă, odioasă. Dar după ce îi omorâm pe ăștia, vor crește alții pe stradă. Pentru că populația va continua să își deverseze produsele proastei creșteri în spațiul public. Cu noile valuri ce facem? Până când omorâm?

   Dar dacă am combina aceste măsuri? Să adunăm câinii, să îi triem, pe cei sănătoși, viguroși și blânzi să îi sterilizăm și să concepem programe de adopție la care să antrenăm toată suflarea Rîmnicului, iar pe cei bolnavi, bătrâni sau agresivi să îi eutanasiem?

    Dar dacă și Consiliul local ar dori să instituie o taxă pentru toți cei care nu vor să își sterilizeze câinii care nu sunt de rasă? Acea taxă să fie folosită exclusiv pentru întreținerea padocurilor.

    Dar dacă școlile ar organiza programe de voluntariat prin care să asigure, prin rotație, îngrijirea câinilor din padocuri și implicarea lor în campanii de adopție?

    Dar dacă, în loc de a pune poze cu câini pe net, am renunța fiecare la jumătate de pachet de țigări pe lună și am cumpăra mâncare câinilor din padocuri? Nu e degeaba, e pentru protecția noastră!

    Ce ziceți, cum facem?

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

1 răspuns

  1. 28 aprilie 2015

    […] numărului atacurilor asupra cetățenilor orașului. De ce atacă? Am explicat într-un articol precedent de ce. Acești câini pe care îi vedeți nu mai sunt animale domestice, care să aibă contact […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share