Dincoace sau dincolo de Facebook (II)

Dincoace sau dincolo

II

Social_Network_Security    Profilul de Facebook poate fi găsit din sau prin Google, graţie unei fotografii făcute cu un telefon. Cum? Google permite căutarea unui produs după poză şi, implicit, vânarea unui subiect după anumite criterii. Ai un produs care nu are etichetă şi nu ştii nimic despre el? Să zicem un circuit electronic cu 5 picioruşe. Faci o poză, o încarci în Google şi vezi produsele similare sau identice. De cel mai multe ori… ai un mariaj „reuşit”, eu personal reuşind să găsesc „datasheet-uri” imperativ necesare! Există grupuri care studiază reuşita acestor mariaje. În toată lumea facebook-ului găseşti persoane care îşi protejează profilul. Şi persoane dezinteresate ca mine, care plantează bălării pe Facebook… fără a verifica tipul postării şi al contului.

Cum? … orice postare poate avea caracter public – doar cu accesul larg al consumatorilor de „Facebook”? Aici intervine necesitatea de a explica sintagma „Dincoace sau dincolo de Facebook”! Pentru că acest filtru minimal ce poate fi aplicat asupra contului de utilizator de facebook sau doar anumitor postări din cadrul contului permite migrarea datelor dincolo de f.book, spre motoarele de căutare. … sau caracter diferit de public – personal pentru prieteni, sau personal pentru prieteni apropiaţi… sau personal pentru câteva cunoştinţe … sau de tip selfie! Le pui acolo şi te uiţi tu la tine cum eşti tu de felul tău… persistă curentul selfie…

Breşa de securitate, de fapt, este reprezentată de partea asta publică, din care grupuri rău intenţionate adună istoricul personal, pentru a crea imaginea oglindă a subiectului social vizat. Acum să nu dormiţi chiar aşa de bine, dacă aveţi contul foarte bine securizat, că asta (protejarea excesivă a unor date) impune atenţie şi curiozităţi mai mari. Mai laşi din când în când câte o chestie din care să rezulte că nu eşti aşa un consumator foarte prezent online … Ai şi tu un cont … ca să fii în rând cu lumea, dar nu crezi atât în f.book, ca să poţi fi confundant cu un practicant. (paranteză necesară – Pe vremurile când făceam mentenanţă în ţară, în anumite calculatoare cream două partiţii. De ce? Pe prima partiţie toată lumea pune sistemul de operare. Asta-i regulă. Dacă iei un calculator de la gunoi, sau de la magazin, prima partiţie este – batută în cuie – cu sistem de operare! … nu sunt un geniu … însă, vazând asta, în general instalam sistemul de operare pe a doua sau orice altă partiţie înafara partiţiei 1 numita „C”, dar cu câteva foldere / directoare standard – Windows, Program Files …plantate strategic în C:. Bitdefender îmi şi spunea câţi încearcă să mulgă vaca … Ideea este că erau piste false făcute să păcălească vizitatorul nepoftit … Apropo – Bitdefender – nu este aşa de rău, dacă eşti consumator de f.book. Ajută, dar nu face minuni! Nu uitaţi că vorbim de un antivirus, care protejează componentele. Când ai plecat de la calculator, pe stradă, eşti pe cont propriu.)

Adică este individul pe facebook, dar datele cu care jonglează nu îţi dau o imagine exactă socială a subiectului… chiar sunt contradictorii. Puteţi să folosiţi o minoră strategie de oglindă deviatoare a realităţii. Este umbrela pe care o consider utilă, în cazul Facebook. Am realizat asta în Paris, când făceam poze, la maşini, la biciclete, la clădiri, etc. Un nene pe bicicletă a pus mâna paravan să nu îi iasă faţa în poză. Şi m-a şi avertizat. Mi-am cerut scuze şi am şters poza. Am refăcut-o ulterior doar cu panorama care mă interesa. Evenimentul ăsta însă m-a ajutat să îmi descopăr lacunele. Când încă nu ştiam că te poţi aşeza, „Dincoace sau dincolo de facebook”. … sunt sigur că nimeni nu rămâne stăpânul… nici măcar tata Zuckerberg. Peste toate astea, ca să termin într-o notă optimistă, rămâne o cale bine optimizată de a afla noutăţi despre prieteni de demult – nevăzuţi, de a afla noutăţi de ultim moment … şi de ce nu, chiar s-a demonstrat fizic că poate crea la nevoie comunităţi ce se mobilizează şi iau atitudine în alegerea unui destin altul decât cel programat. De asta, pot completa, că ne putem alege şi destinul, graţie Facebook-ului. Chiar dacă de fapt mediul nu se schimbă. De asta acest sistem cu conţinut de liber arbitru, ne şi atrage atât. Mirajul Puterii! Altfel nu îmi explic cum de marea majoritate a planetei foloseşte din ce în ce mai abitir facebook.

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share