Să nu uitați de oameni!

Să nu uitați de oameni

 by Ryan McGuire   Flăcău fiind, mai de prin liceu, când am început să simt dulcele gust al rebeliunii, nu aveam nici un respect pentru orășelul prăfuit în care trăiam. Nu îi vedeam nici o valoare, pentru mine era  un conglomerat de habitate ciudate. Șlefuit, frezat și alezat de comuniști să încapă în propriul lor pat, mai îngust și mai cinic decât al lui Procust! Era orașul dezamăgirilor, orașul în care nimeni, niciodată, nu schimba nimic. Apoi am plecat la studii prin capitală. Altă lume, alte deschideri, aceeași percepție despre orașul de baștină. Când ne întâlneam cu cunoscuți și întrebam „ce mai e pe-acasă?” primeam, invariabil, același răspuns „Nimic, nici claxoanele la mașini nu s-au schimbat”.

    Apoi, printr-o conjunctură favorabilă, am început să ascult Vali Sterian. Îl ascultam și în ziua când un prieten mi-a zis „Asculți râmniceni, ha?”. Wait, what?! Vali Sterian e rîmnicean?! Adică din orașul ăla de provincie, prăfuit și poleit în roșu comunist?! Atunci am avut o tresărire și mustrări de conștiință au început să mă invadeze! Am fost nedrept față de orașul meu, am fost nedrept față de rîmniceni, am uitat de oameni. Și am început să întreb, să caut și să citesc! Ah, dacă ar fi fost Google atunci! Dar încet, încet, studiind pas cu pas, am ajuns să descopăr că orașul meu e chiar extraordinar, în ciuda a ceea ce ajunsese după strunjirea comunistă. Pe la 1400 era vamă între principate, și multe bătălii s-au purtat pe câmpiile lui. S-au construit fortificații, s-au bătut domnitori pentru a-l deține. Parcă începea să însemne ceva. Rîmnicu Sărat, de la poalele munților Vrancei. Am aflat de ctitorii importante. Dar orașul ăsta are numai obiecte?! Iar am uitat de oameni!

    Am început să descopăr oamenii, mulți pentru un oraș așa de mic. Și fapte importante pentru cultura românească s-au săvârșit în Rîmnic sau pe plaiurile Slamului. Pe aici a coborât Miorița spre sufletul românilor și spre posteritate. De aici au plecat în șapte zări, ducând în lume spiritul locurilor. Spirit de oameni aspri dar cu suflet simțitor. Oameni care știu să rostuiască (îmi place acest cuvânt folosit de o Doamnă dragă sufletului meu) timpul.  Să trăiești tot timpul la zona de graniță, disputat de o parte sau de alta, călește oțelul sufletului și te aruncă în luptă cu seninătate. Așa cum Pavel Zăgănescu a făcut-o. Sau așezându-și sufletul în cântec și împărtășindu-l lumii întregi, picurând suflet de Rîmnic în sufletele oamenilor de peste mări și țări, așa cum Florica Cristoforeanu o făcea.  Iar urbea asta, așezată la poale de munți, nu ar fi fost ceea ce e azi fără gospodarul Menelaș Chircu. Și nici Revoluția nu este aruncată la coșul de gunoi al istoriei cât timp tinerii vor murmura cântecele lui Vali Sterian, cântece cât un Requiem al altor tineri, uciși de comuniști în zborul lor spre libertate.

    Sunt mulți, atât de mulți oameni din Rîmnic pe care nu ar trebui să îi uităm încât în școlile din Rîmnic ar trebui introdus ca opțional o oră de istorie locală. Ar fi frumos și astfel s-ar clădi în sufletul tinerilor respectul față de propriile rădăcini, îi va ajuta în viață să reziste furtunilor. Pentru că atunci când furtuna se abate năpraznic asupra tuturor, doar copacii cu rădăcini puternice îi supraviețuiesc! Să nu uitați de tineri!

    Asta trebuie să o facem noi, oamenii! Găștile care au condus orașul nu și-au adus aminte niciodată de oameni! Înainte, se făcea propagandă cu toată sculăria comunistă. Oamenii nu erau decât cifre pe statisticile de vot. Cât să le dăm la ăia din Costieni să ne voteze? Dar la ăia din Barasca? Cine răspunde de Flămânda? Câți oameni cari la vot cu mașinile? Calcule cinice, dar asta sunteți în ochii lor, nu sunteți oameni, doar niște cifre din patru în patru ani. Oameni sunt doar cei apropiați lor. Găștile s-au mai schimbat, metodele s-au schimbat, s-a trecut de la sculăria comunistă la marketing capitalist, cu campanii „targetate”, cu strategii de identitate vizuală, cu „workshop”-uri de influențare a tinerilor. Doar interesele lor au rămas neschimbate!  Sunteți cifre, să nu uitați asta!

    Să nu uitați de oameni!
Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

4 răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share