Mirajul puterii de calcul

 Mirajul puterii   De ce sau când este util să schimbi un calculator, portabil sau fix?

   În evoluţia de la o generaţie de calculatoare, concepută pentru un anumit efort de calcul, şi generaţia imediat următoare nu vom avea mari diferenţe sau extraordinare ca să merite achiziţionarea unui nou aparat.

   Să zicem că plecăm de la un calculator folosit în munca de birou: conţine o agendă cu prezenţa zilnică a salariaţilor generată automat cu card de validare a prezenţei; controlează serviciul de fax şi mail; este folosit în studierea concurenţei pe internet cu 3 browsere diferite, centralizează rapoarte contabile… şi lista poate continua cu un regim multi-task.

   Un nou calculator va avea în medie un plus de putere de calcul probabil până în 20% raportat la vechiul. Unii vor spune interesant, merită efortul! Dar!

   Dacă o să aflaţi că practic din capacitatea vechiului calculator nu folosiţi decât o medie de până la 25% (verificaţi cu Task Manager) din capacitatea sa constructivă, atunci poate o să vizualizaţi altfel necesitatea unei noi achiziţii informatice. Indiferent de veniturile casei, un nou calculator nu este comparabil cu o tură la piaţă după o sacoşă de verdeţuri. Trebuie avut în vedere costul, destul de important, ce uneori poate însemna venitul unei persoane pe o perioadă de la două săptămâni la două luni, pentru un calculator mediu care de fapt nu depăşeşte cu mult generaţia sa precedentă. Eu folosesc un calculator – acelaşi de şapte ani. Faţă de ce dispuneam iniţial, mi-a fost destul să modific spaţiul de stocare, şi capacitatea de alocare de procese printr-o dublare a memoriei RAM. Utilizarea procesorului se apropie de 50% doar când mai agăţ ceva viruşi … şi am noroc de aşa ceva. Într-un final am instalat în paralel şi doi antiviruşi free, şi se protejează bine, unul pe celălalt… La preţul iniţial de 2000 ron, am mai adăugat 600 ron.

   La structurile noi cu procesoare tip i (3, 5, 7), apare un defect. Sudurile componentelor de pe placa de bază sunt făcute cu un amestec scăzut în plumb. Astfel, în suduri/lipiturile astfel făcute apar fisuri, şi implicit anomalii electrice. Statistic – defectele apar în regim de doi ani de funcţionare. Chiar dacă iau un i5 la mine în ogradă, voi face aceleaşi lucruri, în acelaşi timp. La i7 … trebuie să recunosc că se schimbă situaţia, însă şi factura diferă ca greutate. Însă nu uitaţi că ne paşte defectul fisurării componentelor!

   Rămâne încă un aspect ce trebuie amintit în acest scurt articol.

    Un monitor de generaţie veche, cu tub catodic, aflat în camera copiilor este util – dacă nu poate fi schimbat, să fie aruncat (deja sunt din ce în ce mai rare… însă am avut ocazia să văd monitor cu tub catodic şi în alte ţări în camera copiilor nu doar în România). Tubul catodic poate avea undeva până la 2 kg de plumb, în funcţie de diagonală. Este un metal toxic ce poate dăuna copiilor. Ionizarea aerului cu plumb din camera copiilor este cel mai grav lucru pe care din neştiinţă îl putem face, în timp. Intoxicația cu plumb (atenţie – cronică) apare în urma expunerii prelungite la o sursă de plumb și simptomele sunt mai semnificative la copii. Toxicitatea acestui element se manifestă la diferite nivele în organism, iar la copii primele semne pot fi alterarea abilităților intelectuale și a comportamentului. Pot apărea: scăderea atenției și a concentrării, insomnii, comportament agresiv, diminuarea apetitului, dureri abdominale, constipație. Consecințele pe termen lung pot fi severe și ireversibile: retard mental, declinul funcției renale, surditate și altele.

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share