Mâna bionică nu mai e un mit

 

Mâna bionică nu mai este un mit. Trei oameni cu distrugeri masive ale nervilor de la mână au avut mâinile amputate și înlocuite cu proteze pe care le pot controla cu propria minte.

Procedura, denumită „reconstruție bionică”, a fost efectuată de către Oskar Aszmann la Universitatea de Medicină din Viena.

Cei trei pacienți au suferit accidente care le-au distrus plexul brahial – o legătură de nervi care iese din măduva coloanei vertebrale către mână. În ciuda încercărilor de reparare a acelor nervi, brațul și mâna au rămas paralizate.

„Dar încă mai sunt câteva fibre nervoase prezente”, a spus Aszmann. „Distrugerea este atât de mare că au mai rămas doar câteva fibre. Dar este exact cât ne trebuie pentru a face mâna să prindă viață. Poate nu vor reuși să controleze o mână, dar vor putea controla o proteză”.

Această abordare funcționează din cauză că proteza vine cu propria sursă de energie. Pacienții doctorului Aszmann își pun proteza la încărcat în fiecare noapte.  Bazându-se pe electricitatea de la rețea pentru a face să funcționeze mâna înseamnă că mușchii și nervii trebuie să trimită doar semnalul corect către proteză.

Dar chiar și așa, alternativele noastre tehmologice vor rămâne un produs brut în comparație cu mâna umană. „Există o interacțiune imensă care face mâna să fie ceea ce este,”, spune Aszmann. „Este un organ fascinant”.

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share