Despre Rîmnicu Sărat

11012309_902061216500325_1800060037_n

    Denumirea corectă a localității încă este Rîmnicu Sărat, deși unii, chiar și pe site-urile oficiale, din exces de corectitudine gramaticală, scriu Râmnicu. Ultimul act oficial privind denumirea localității stabilea această denumire ca fiind Rîmnicu Sărat iar Ordonanța nr. 63 din 29 august 2002 legiferează în mod clar condițiile de schimbare a denumirii localității.

    Cea mai veche mențiune documentară a numelui de „Rîmnicu Sărat” descoperită până acum, datează din 8 septembrie 1439, fiind vorba de un privilegiu comercial acordat de domnitorul Vlad Dracul negustorilor poloni, ruși și moldoveni.

    Ca oraș apare menționat pentru prima dată în anul 1474, în cronicile unei bătălii purtate de Ștefan cel Mare împotriva lui Radu cel Frumos. În urma victoriei repurtate asupra oștilor valahe, domnul moldovean a construit aici o biserică ce va dăinui până la începutul secolului 19, când va fi demolată.  O altă mențiune scrisă despre Rîmnicu Sărat apare în anul 1481 în scrierile lui Grigore Ureche, unde aceste relatează despre o bătălie dusă între oastea lui Ștefan cel Mare și cea a lui Țepeluș Vodă, la poalele munților Rîmnicului. Ureche ne spune că Ştefan cel Mare, după ce ucise pe Ţepeluş în bătălia de la Rîmnicu Sărat, puse în locul lui în Muntenia pe unul Vlad-Vodă supranumit şi „Călugărul”. Acest Vlad se întitulează singur „Vlad-Vodă fiul lui Vlad cel Mare„, acesta din urmă fiind Vlad Ţepeş.

   De atunci, datorită poziției sale strategice importante, Rîmnicu Sărat apare tot mai des menționat în cronicile vremurilor. În secolul 16 este construit aici un ansamblu fortificat pentru a ajuta la o mai bună apărare a orașului și a zonei. Acest ansamblu urmează a fi întărit de Constantin Brâncoveanu în secolul următor. Tot datorită poziției strategice, localitatea a fost de multe ori asediată.

    A cunoscut o dezvoltare constantă, fiind marcată ca reședință de județ până la venirea la putere a comuniștilor, când a cunoscut un declin cultural și economic. După Revoluție, în anul 1994, Rîmnicu Sărat a fost declarat municipiu.

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

1 răspuns

  1. 3 martie 2015

    […] foto cu imagini din Rîmnicu Sărat, imagini cu orașul așa cum era odinioară. Un târgușor liniștit de provincie, împrumutând […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share